Próbáld ki és megérzed mi a különbség!

Bizonyára, mint minden saját autóját féltve őrző tulajdonos Ön is járt, avagy érdeklődött tuning cégeknél arról, hogy mi a menete egy szokványos chiptuning eljárásnak.

Minden bizonnyal hallotta már az „eredményeinket fékpadi mérésekkel igazoljuk” hangzatos szavakat. Félreértés ne essék most nem a “sárral dobáljuk, és a húzzunk le más cégeket” című (egyébként sajnos az országra jellemző) rovatot szeretném elindítani. Egész egyszerűen egy szolid kis mesét szeretnék megosztani kedves (web)látogatónkkal.

Anno 2001-ben megkeresett egy taxisofőr, és közölte „az Ő autója alapban 110 LE, de Neki most 180 lóerősre tuningolták a gépét és azt hivatalosan dokumentálták” egy általam még nem ismert cégnél.

A problémája a következő: a sógorának szintén olyan típusú autója van és abban a chip-tuningnak szikrája sincs. Mégis, ha kimennek egyet versengeni, szomorúan tapasztalja, hogy bár az Ő autója nyeri a versenyt, de csupán csekélyke előnnyel és nagy adag füstölgés árán.

Nosza mondom, nézzünk a dolgok mögé – írjunk egy normál tuningot.

Motorvezérlő ki-be, tesztkör. Tulaj meglepődve tapasztalja „mostani” autója körbeugorja órával azelőtti önmagát. Kérdezi „Most akkor legalább 200 ló lakik benne?”. Mire a válasz: Nem, de most már tud 140-et.

Történetem konklúziója a következő: nem az a lényeg, hogy milyen görbét rajzol egy gép (aminek kezdőértékét az üzemeltető oda állítja, ahova csak akarja, hiszen azt is csak software vezérli!), hanem az, amit a kedves tulaj érez majd az otthoni, „jól megszokott” utakon. Legyen az akár egy saroktól sarokig gyorsulás, akár egy előzés (ami a tuning után átmegy kerülésbe); a lényeg: a változást érzékelni, észlelni kell!

Még egyszer hangsúlyozom! Nem a „konkurenciát” szeretném eme kis történettel lehúzni, csak kérek minden tuningolni vágyót, nézze meg hova viszi autóját, az országban (sajnos) egyre többen dolgoznak olcsón, ámde csaló, felületes módszerekkel.

Nálunk, ha a tulaj nem mosolyog a kész autó karakterén, inkább visszatöltjük az eredeti tartalmat és megköszönjük, hogy megtisztelte cégünket a bizalmával.

Lehet, hogy raboltuk egymás idejét, de pénzt csak elismert munkáért szabad elkérni. Nem arra építünk, hogy Valakitől elvegyük a pénzt és cserébe egy „talán jobban megy” érzést nyújtsunk, hanem arra, hogy a következő autó (esetleg rokona, ismerőse) is hozzánk jusson el Általa. Ezért lehet, hogy cégünk híre már több éve hirdetés nélkül úgymond „szájról-szájra” terjed.

Örömmel tölt el, hogy így is az ország minden részéről Debrecentől – Sopronig érkeznek az autók tuningra, javításra, hibadiagnosztizálásra.